dilluns, 31 de març del 2014

La remunicipalització o la recuperació de la gestió directa de serveis municipals que l’ajuntament havia externalitzat i deixat en mans d’altres, és una realitat cada vegada més comuna i que es va produint en molts municipis, i de diversos colors politics: ajuntaments com el de Cabrils (Maresme) on els serveis de parcs i jardins i de neteja viària tornen a ser gestionats per l’ajuntament, l’ajuntament de Vidreres (La Selva) amb la recuperació també de la recollida d’escombraries, o l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú (Garraf) amb la municipalització del servei de consergeria. Aquests són uns clars exemples dels molts casos de municipis on davant de la situació real de falta de diners en les malmeses, i en molts casos mal gestionades, arques municipals han decidit la recuperació per al sector públic de feines que s’havien passat a l’àmbit extern.

El neologisme “remunicipalitzar” es conjuga ara amb freqüència. No tant com es pronunciava “privatizar” o “externalitzar”, però es pot dir que ara comença a ser tendència que els ajuntaments tornin a assumir les responsabilitats que abans havien cedit a empreses privades o a empreses creades directament des del consistori, per exemple, per maquillar el grau d’endeutament de l’entitat local.

Fruit de la regularització de la “Ley de Estabilidad Presupuestaria” que va promoure el passat govern del PSOE, i que posteriorment es va culminar amb el canvi en la Constitució on s’impedia el dèficit en l’àmbit local ha estat el camí que ha propiciat aquest retorn de les responsabilitats “cedides”. Aquestes modificacions legals van fer impossible passar fons dels ajuntaments a les entitats vinculades.

A Europa això és tendència
A tota Europa aquesta recuperació de la gestió directa és molt evident. Països com França i Hongria on s’han fet processos per municipalitzar l’aigua, o Gran Bretanya i França també amb la recuperació del transport públic, o en molts d’altres països europeus on s’ha recuperat la gestió de serveis com neteja o residus, demostra que aquest sistema és una bona manera de racionalitzar millor els diners públics.


Butlletí INFORMA. CCOO
 Nº 11| dilluns, 31 de març de 2014

NOTÍCIES MÉS VISITADES