dissabte, 30 d’abril del 2016

El cap de setmana del 9 i 10 d'abril vam celebrar els Actes Commemoratius de la vaga General del 1976. Van ser dos dies de celebracions plens de records.

El dissabte a la tarda vam fer un “Taller de pancartes” recordant com és feien en aquells anys: un tros de tela o un llençol, una mica de pintura o un pot de betum i a pensar una frase (un eslògan) que resumís en un text una consigna o un missatge –més o menys com es fa ara amb els twits–. Aquest taller es va fer a la plaça del Doctor Robert, davant mateix de l'ajuntament, i va funcionar molt bé. Els eslògans els varem pensar i escriure entre tota la gent que es va acostar a la taula d'una manera molt participativa i les pancartes amb les consignes les varem fer servir el dia després a la Caminada/manifestació.

El diumenge es va realitzar l’activitat més important de totes les que havíem organitzat per commemorar la Vaga General de l'any 1976: una Caminada/manifestació fins a l'ermita de Sant Julià d'Altura recordant aquelles assemblees i manifestacions que es van fer al febrer del 76 per portar la lluita al carrer i aconseguir que l'alcalde franquista de l'època, en Josep Burrull, dimitís. Van ser quasi dues hores de marxa pels carrers de la ciutat fins a l'ermita de Sant Julià amb una aturada tècnica davant de l'església de Ca n'Oriac on varem recordar també, amb el testimoni viu d'en Juan Ignacio Valdivieso, les tancades i les assemblees que és van fer en aquesta església. Un cop arribats a l'ermita de Sant Julià va tenir lloc l'acte més important de tota la commemoració i varem recordar els fets produïts al voltant del mes de febrer, rememorant l'esperit de lluita i organització que és vivia a la ciutat. Van intervenir en els parlaments l'Enrique Rodríguez (secretari general de federació del Vallés Occidental-Catalunya Central de CCOO), Joan Carles Gallego (secretari general de CCOO), David Fernàndez (periodista i activista social), Xavier Domènech (historiador i activista social) i Juli Fernàndez (alcalde de Sabadell), així com a testimonis de moltes dones i homes que van participar a la Vaga de 1976.

Des de la secció sindical de l'ajuntament pensem que han estat uns actes dignes i importants que ens ha permès recuperar la memòria històrica d'aquell temps, i a la vegada ha estat un petit homenatge que hem volgut aportar a la ciutat tot recordant l'esperit de la lluita obrera i popular que es va despertar aleshores i que va provocar un gran canvi polític i social al Sabadell de l'any 76.

40 anys després seguim lluitant als carrers!



Butlletí INFORMA. CCOO
Nº 22 | divendres, 30 d'abril de 2016

NOTÍCIES MÉS VISITADES