dilluns, 24 de febrer del 2014

No és una crisi, es diu capitalisme
En el procés de privatització (eufemísticament, externalització) de la sanitat pública de Madrid estan implicades empreses com CAPIO SANIDAD, SANITAS, RIBERA SALUD I HIMA SAN PABLO, entre d’altres. La Marea Blanca és el conjunt de col·lectius i mobilitzacions organitzats contra les retallades i en defensa la sanitat pública.

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha ratificat la sentència del 10 de juliol de 2013, i ha aturat aquesta privatització amb l’acord de la paralització cautelar urgent de la Resolució que permetria l’entrada d'empreses privades en la gestió de 6 hospitals de la Comunitat de Madrid (Infanta Sofia, Infanta Leonor, Infanta Cristina, del Henares, del Sureste i del Tajo). El seu artífex, “el consejero” del govern madrileny, Javier Fernández Lasquetti, ha dimitit (encara que sembli mentida, es pot dimitir). No obstant això, la Marea Blanca continuarà amb les mobilitzacions perquè saben que aquesta victòria és molt important però no si val a badar. La salut o la falta de salut és molt llaminera i objecte del desig mercantil, ja que les externalitzacions no són una altra cosa que el lliurament de part del servei públic al negoci privat.

No deixa de ser paradoxal que governants i executius encarregats de garantir el bon funcionament dels serveis públics sostinguin que la gestió privada és més eficaç que la pública. Encara que alguns d'aquest teòrics han demostrat sobradament la seva incompetència, l’explotació privada de la cosa pública no té per què ser més eficaç; malauradament milers d’empreses privades estan en fallida fruit d’una mala gestió o víctimes de les grans corporacions empresarials i financeres especulatives. Això deixa l'axioma liberal en descobert (NO ÉS UNA CRISI, ES DIU CAPITALISME).

La gestió d'empreses i de serveis es pot fer bé o malament, mai s'han de malbaratar recursos i sempre l’objectiu ha de ser servir millor al major nombre de persones. Si el gestor està pendent del repartiment de dividends, i no de millorar el producte o servei que s’ofereix, malament.

La crisi ha estat un argument constant en les retallades de serveis públics i privatitzacions, las respostes contra aquestes polítiques restrictives i aniquiladores de l’estat del benestar sovint han estat insuficients perquè no sempre hem estat tots els que hi hauríem de ser, però també hi ha exemples com el de la Marea Blanca de Madrid que demostren que la lluita col·lectiva perseverant i multitudinària pot fer possible allò que no ho semblava. La lluita organitzada contra la mala gestió, la incompetència i la corrupció de les elits incrustades en diferents àmbits del poder, de tant en tant té els seus fruits.

Enllaços recomanables:
www.casmadrid.org
www.sanitatsabadell15m.blogspot.com

Butlletí INFORMA. CCOO
 Nº 10 | dilluns, 24 de febrer de 2014

NOTÍCIES MÉS VISITADES