dimecres, 29 de maig del 2013

Explicació de la situació de l'IAS en l'actualitat i com s'ha arribat
a aquesta situació
L’origen de l’actual IAS ha comportat a aquest organisme unes característiques diferencials que no sempre han estat conegudes.

Provinent d’una SA (IMSA), en determinat moment l’Ajuntament va decidir absorbir les seves funcions i el seu personal, donant-li un format d’organisme autònom, amb el compromís de mantenir les condicions laborals de tots els membres que en formaven part. 

Així, les jornades eren de 40 hores setmanals amb flexibilitat horària per exigències del servei. Degut al seu origen, l’empresa estava inscrita en el conveni laboral d’Oficines i Despatxos.

Convertits de cop en treballadors públics, però sense gaudir dels seus avantatges i continuant en un conveni que, per exemple, havia eliminat el concepte d’antiguitat, amb el pas del temps les diferències entre les polítiques laborals aplicades als treballadors de l’Ajuntament i els de l’IAS s’anaven distanciant. Les comparacions, inevitables, i les inquietuds dels membres de la plantilla, van comportar que es negociés un document de millores que complementava el migrat conveni d’Oficines i Despatxos.

Canalitzat pels representants dels treballadors, es va signar el 2006 un document que fixava entre altres coses que la jornada laboral anual era de 217 dies per treballar 1736 hores anuals de manera que la jornada seguia essent de 40 hores setmanals.

Aquests valors eren els que històricament s’havien aplicat a l’IAS i abans a IMSA. A més, no eren motiu de discussió. Simplement es van fixar per escrit i s’acordava formalment una situació normal i habitual com era aquesta.

El 2011, en una revisió d’aquest acord de millora de condicions del Conveni, en les quals es van incorporar tots els avantatges que provenen de l’EBEP per als treballadors públics, i que fins el moment no s’havien reconegut a l’IAS, es va tornar a signar el mateix nombre de dies i hores de treball. Ningú hi tenia res a dir. Tothom hi estava d’acord.

La sorpresa ha saltat enguany. La gerència de l’IAS, amb uns arguments que no s’entenen bé, vol prescindir del que està signat referent al calendari anual. Vol imposar 2 dies més de treball per al 2013 i per als següents els que pertoqui en funció del calendari anual. La raó que esgrimeixen és que l’augment d’horari que ha afectat els treballadors públics arrel del Decret de Rajoy també ha de repercutir en l’horari de l’IAS.

Fruït d’aquest posicionament, s’ha intentat reconduir la situació fent propostes concretes amb un calendari que s’ajustés a l’acord vigent fins el moment i en la línia dels acords que la part social de l’Ajuntament va fer amb la Corporació i que es van ratificar en un Ple. La feina no ha tingut cap resultat i s’imposa el criteri de l’empresa.

És que no treballem ja més hores que les que surten de l’increment que s’aplica a la resta de treballadors de l’Ajuntament? Per a què serveixen els acords signats que en cap cas no contradiuen la llei?

No s’entén aquesta imposició que respon a una arbitrarietat que es poden permetre per què són pocs i no tenen capacitat de fer soroll. No s’entén quin benefici en treu l’empresa ja que va en detriment d’un bon clima de treball. És un mal sistema per millorar la productivitat i una gran pèrdua de temps discutint coses que tothom havia consensuat. No s’entén.

I encara s’entén menys quan als treballadors de l’IAS només els afecten les coses negatives com les baixades de sou, (5 % de maig de 2010 i paga extra de Nadal de 2012) per ser treballadors públics, mentre que mai s’han pogut beneficiar ni de les millores socials que fins ara han gaudit els treballadors de l’Ajuntament, ni a les actualitzacions de retribucions que d’alguna manera o altra han tingut la resta de treballadors, ni tan sols de poder incrementar el seu poder adquisitiu en concepte d’antiguitat pel sol fet d’estar inscrits a un conveni que no en preveu la seva aplicació.


Butlletí INFORMA. CCOO
Nº 05 | dimecres, 29 de maig de 2013

NOTÍCIES MÉS VISITADES