divendres, 21 d’abril del 2017

El primer Pla d’acreditació i qualificació professionals de Catalunya, l’han elaborat els departaments d’Ensenyament i de Treball, Afers Socials i Família amb coordinació amb el Consell Català de la Formació Professional, on CCOO hem participat proactivament, fent propostes de millora que, de forma important, s’han reflectir en la redacció.

L’avaluació de competències permet acreditar les que s’hagin adquirides mitjançant l’experiència laboral o la formació no formal. Les persones participants poden aconseguir una certificació de les seves competències que els proporcioni, amb els complements de formació que escaiguin, un títol de formació professional, un certificat de professionalitat o totes dues coses. En aquest cas, el pla pretén ser una mesura de xoc perquè les persones que veuen perillar el seu lloc de treball com a conseqüència de regulacions sectorials o amb dificultats per inserir-se en el mercat de treball derivades de la qualificació no reconeguda puguin accedir a un procediment d’acreditació regular i estable.

S’oferirien 7.900 places entre el 2016 i el 2018 en nou àmbits diferents: dependència (4.000), activitats físiques i esportives (1.000), sanitat (1.000), seguretat i medi ambient (700), i energia i aigua (200), i 1.000 més per als àmbits de comerç i màrqueting, electricitat i electrònica, fabricació mecànica i hostaleria i turisme.

Acreditar les competències professionals
CCOO considerem estratègic i urgent posar en marxa el sistema d’avaluació i acreditació, amb els recursos necessaris i suficients, previst en la Llei 10/2015, de 19 de juny, de formació i qualificació professionals per disposar d’un procediment únic i permanent, atès que el 45% de la població activa catalana no té acreditades les seves competències professionals. Cal, doncs, disposar d’aquests processos permanents per fer aflorar les competències que les persones han adquirit en la seva vida laboral, però que no tenen reconegudes, garantint el dret a la formació recollit en l’Estatut d’autonomia de Catalunya com a mesura per impulsar la formació al llarg de la vida i la promoció professional, combatre flagells com la bretxa salarial de gènere i l’atur estructural, i avançar en l’equitat i la cohesió social.

És per la relació que té la millora en formació i qualificació de les persones amb la necessària evolució cap a un model productiu, de valor afegit, generador d’ocupació estable i de qualitat, i també de benestar, que CCOO va signar fa un any un conveni marc amb l’Administració per impulsar convocatòries especifiques d’acreditació per a col·lectius i empreses mitjançant la negociació col·lectiva.

El Centre de Formació de Persones Adultes Manuel Sacristán i la Fundació Paco Puerto, ambdues de CCOO de Catalunya, constitueixen punts d’informació i orientació de la xarxa oficial com a primer pas del procediment d’avaluació i acreditació de competències.

Eduard Requena Amadas
CCOO Educació


Butlletí INFORMA. CCOO
Nº 24 | divendres, 21 d'abril de 2017

NOTÍCIES MÉS VISITADES